Skocz do zawartości

Doświetlanie roślin owadożernych

jarek11223349

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mogę doświetlać rośliny (tłutosz emarginata, muchołówka amerykańska regular form, drosera venusta, muszka jeszcze malutka dlatego nie zimuje) lampką Aquael leddy smart 6W 6500K, odległość lampki od roślinki 20,5 cm. Doswietlalbym jak sie robi ciemno okolo 1,5 - 2h. Czy tak można? Niestety tata nie pozwala za bardzo na doświetlanie, bo prąd, ale mam taką lampkę więc jakoś na ten czas go przekonam.

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogę doświetlać rośliny (tłutosz emarginata, muchołówka amerykańska regular form, drosera venusta, muszka jeszcze malutka dlatego nie zimuje) lampką Aquael leddy smart 6W 6500K, odległość lampki od roślinki 20,5 cm. Doswietlalbym jak sie robi ciemno okolo 1,5 - 2h. Czy tak można? Niestety tata nie pozwala za bardzo na doświetlanie, bo prąd, ale mam taką lampkę więc jakoś na ten czas go przekonam.

6W to nie jest za wiele, ale dla kilku roślin może służyć jako doświetlenie. Jeśli już lepiej jest zamiast 70 zł wydawać na całą lampkę kupić wkład ledowy o tej samej temperaturze barwowej na gwint e27 do zwykłej lampki biurowej jeśli jakaś większa moc nie wchodzi w grę. Lepiej wydać 7 zł niż 70zł ;) co nie.

Przy doświetlaniu po zmroku musiałbyś jednak zaopatrzyć się w jakiś wyłącznik czasowy. Roślinom nie sprzyja drastyczna zmiana otrzymywanego światła w przedziałach czasowych większych niż 15minut, a wątpię byś dał radę dzień w dzień wyłączać światło o tej samej porze. Koszt najtańszego wyłącznika czasowego to jakieś 20zł.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o rodziców to spróbujcie przekonać ich pokazując im ile wyniesie koszt takiego doświetlania.

Według strony na której sprawdziłem maksymalna cena za 1 kWh wynosi ok. 61 groszy. Do obliczeń użyjemy, aż 70 groszy za 1 kWh, bo nie wiem ile dokładnie kosztuje u Was prąd.

Biorąc urządzenie o mocy 10 W i włączając je na 10 godzin dziennie zapłacimy ok. 26 zł rocznie. Możecie zaproponować, że sami zapłacicie im taką kwotę (z kieszonkowego czy innego dochodu), muszą się zgodzić :). Przy 2h dziennie z urządzeniem 10 W zapłacimy rocznie ok. 5 zł!

Odnośnik do odpowiedzi